Här hittar du information om vad Hallands Matgille har gjort och vad vi kommer göra.

One Planet Plate & Hallands Matgille

Hallands Matgille är stolta att meddela att Steninge Kuststation blir först ut i Halland och den fjärde privata restaurangen i Sverige med att märka måltider med WWF:s One Planet - måltider för en levande planet.

Under december kommer Hallands första One Planet Plate att serveras: En jultallrik med kvalitativa råvaror och utsökta smaker. Under 2020 kommer ett tiotal olika säsongsbaserade, hållbara maträtter att serveras på kuststationen som under lång tid intensifierat sitt arbete med att erbjuda en hållbar meny till sina gäster. Här serveras då måltider för en levande planet. De rätter som är märkta med symbolen uppfyller WWFs kriterier för One Planet Plate.

- Vi är glada för att Steninge Kuststation börjar använda One Planet Plate-märkningen för att guida sina gäster till måltider för en levande planet. Vi ser också väldigt positivt på den modell som Hallands Matgille nu har skapat med en gemensam plattform och stöd för One Planet Plate-märkningen till framsynta aktörer i regionen. Vi ser med spänning framemot utvecklingen i Halland - och hoppas att detta goda initiativ sprids till fler, menar Anna Richert, matexpert WWF Världsnaturfonden.


WWF One Planet Plate förändrar världen – en måltid i taget

One Planet Plate guidar till hållbara kostval för framtidens matlagning och möjliggör en genomgripande omvandling av hela livsmedelssektorn genom att konkret visa vilken mat som får plats i ett hållbart samhälle.


Hallands Matgille tar lead i klimatfrågan och driver omställning till ett hållbart matsystem.

Hallands Matgille är ett framgångsrikt projekt som möjliggör förändring genom att stötta livsmedelsförädlande bolag i processen, innehar samtliga nödvändiga avtal och erbjuder kostnadsfri rådgivning och klimatberäkning, vilket gör att många fler får tillgång och kunskap.

På Hallands Matgille tror man på en helhetssyn på hållbarhet, där ledning och tydliga visioner är drivare för att ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet ska genomsyra allt de gör. Den långsiktiga visionen är att transformera matsystemet så att det bidrar till att samhället i stort, såväl som halländsk matkultur blomstrar inom planetens gränser.

Hallands Matgille är först ut i Sverige med ett samlat erbjudande till alla restauratörer i regionen: Genom avtal med WWF, RISE och HS Certifiering kan vi hjälpa företagen med att ta fram recept, beräkna klimatavtryck, märka och kommunicera goda, hållbara rätter inom planetens gränser, dessutom kostnadsfritt.

-Erbjudandet är unikt för Matgillet och något som vi såklart vill sprida till fler! Vårt mål är att verka för att fler serverar hållbara, klimatsmarta måltider i Halland. Vår förhoppning är att satsningen ska göra det konkret och enkelt för restauranger, gäster, hallänningar och oss själva att ställa om till ett hållbart matsystem samtidigt som vi går före och visar en väg framåt. Tänk globalt, ät lokalt helt enkelt, säger Lova Brodin, hållbarhetsansvarig Hallands Matgille.Skördetid i halland

Nu är det dags att avrunda sommaren och fira in hösten. I Halland gör vi det genom att samla ihop våra producenter och matälskare och bjuda in till Skördetid i Halland! Festligheterna pågår vecka efter vecka från augusti till oktober och är en viktig satsning för att sätta Halland på matkartan, både för den nationella och internationella gästen.


Skördetid i Halland är en arena för producenter, förädlare och måltidsskapare att samlas kring. Nu laddar Skördetid i Halland för en höst fylld av fina möten, minnesvärda upplevelser, kunskap om maten och kärlek till densamma. För den som vill upptäcka det lokalproducerade utbudet ska det var enkelt att hitta nya favoriter och det ska vara lätt att hitta information om alla event med skördetema som äger rum i Halland.


Läs mer på: www.visithalland.com/skordetid-i-halland

Paul Svensson

Den 14 - 15 oktober kommer Hallands Matgille dra igång en stor restaurangsatsning med Paul Svensson vid rodret. Hallands Matgille vill inspirera och utveckla restauratörerna att jobba mer lokalt, hållbart och samverka med andra. Paul Svensson kommer snacka matsvinn, en grönare måltid, få deltagarna att upptäcka vad som finns runt knuten och ge dem tips och tricks som får dem att ta ett nytt kliv in i vår framtid.

Tänk globalt - ät lokalt.

Hallifornia

I Varberg arrangeras årligen Hallifornia, som är en festival vecka 29 som lockar 40 000 besökare. I år kommer vi på Hallands Matgille vara på plats med en egen monter. Vi kommer bjuda på ett härligt häng där du som konsument blir inspirerad till mer hållbara val i din vardag.


I vår monter kommer du lära dig mer om var maten kommer ifrån. Hur ska man tänka egentligen? När ska man äta vad? I vår kunskapshub får du massor av tips och trix och tillsammans med barnen pratar vi om all mat Halland har att erbjuda. Barnen kommer även få plantera solrosor som de får ta med sig hem.


Kom och spela med oss! Plocka skräp på festivalen och använd det som insats. Goda priser från våra Halländska matförädlare ligger i potten.


Hjälp oss smaksätta Halland. Möt några av våra härliga matproducenter. Sitt ner och smaka och prata. Men skynda dig, först till kvarn gäller.


Hallandsrullen

Halland är ett unikt landskap med en fantastisk miljö. Varje dag odlas och förädlas spännande råvaror som förvandlas till oförglömliga smakupplevelser. Morötter från Ugglarp, kött från Mostorp, mjöl från Slöinge, hjort från Ulvered, sparris från Stafsinge eller vin från Ästad.

Halländska smaker. Smaker som skapar associationer och väcker minnen. Varje geografisk plats har sin speciella smak och känsla – hur smakar egentligen Halland?


Vi vill att fler ska få uppleva det som vårt härliga landskap erbjuder och därför har Matgillet tagit fram ”Hallandsrullen”. Konceptet är enkelt – ett bröd bakat på dinkelmjöl från en lokal kvarn fylls med godsaker från Halland.


Hallands Matgilles nya hållbara snabbmatskoncept kommer lanseras på Halliforna den 18 juli 2019. Det är Johan Blidberg från Ls Mejeri och Mette Helbæk från Stedsans in the woods som kommer bjuda på sina versioner på hur Halland smakar. Välkomna till vår monter för en första smaktest av Hallandsrullen. Mer information om Hallands Matgilles och Hallifornia hittar ni här.

Inspirationsfrukost

Tisdagen den 7 maj anordnade Hallands Matgille en inspirationsfrukost med ämnet normkreativ kommunikation på Joels Brygga i Träslövsläge. Deltagarna fick lyssna på Kristina Wicksell från stiftelsen Make Equal. Kristina pratade om vikten av att se saker ur ett nytt perspektiv och gäller kommunikationen ut mot kunden, men även internt inom företagen. Normer som vi tar för givet och som sker per automatik, kan uppfattas av andra som exkluderande.

Deltagarna fick även lyssna på tre företag och deras utmaningar samt vad Hallands Matgille har kunnat bidra med till just deras företag.


Passion för mat

Mellan den 1-3 mars deltog Hallands Matgille på mässan Passion för mat. Tillsammans med andra aktörer från Halland bjöd vi på en halländsk upplevelse.